A Kódexről

Tanulóképzés

A Kódex Könyvkötő- és Nyomdaipari Gazdasági Munkaközösség 1983. szeptember 30-án alakult 4 taggal, alkalmazottak nélkül, 5000 forint alaptőkével.
Valamennyien másodállásban folytattuk tevékenységünket, amely abban az időben elsősorban az akkor alakult kisnyomdák könyvkötészeti munkáira terjedt ki.
1989-ben kezdtük el könyvkötő tanulók gyakorlati képzését. Úgy gondoltuk, hogy fejlődésünk egyetlen lehetséges útja, ha saját elképzeléseink, szakmai tapasztalatunk alapján tanítjuk a leendő szakmunkásainkat. 1989-ben az akkori korlátozó rendelkezések miatt, csak egyetlen könyvkötő tanulót tudtunk felvenni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ha sikeresen levizsgázik, nálunk dolgozhat. Az azt következő években egyre több szakmunkástanuló gyakorlati képzését tudtuk biztosítani. Jelenleg – 14 alkalmazottunk közül – hat volt tanulónk dolgozik társaságunknál.
Az oktatás színvonalára jellemző, hogy a Szakma Kiváló Tanulója Országos Könyvkötő versenyeken, melyet két alkalommal telephelyünkön rendeztek meg, tanulóink több első és második helyet szereztek. Fontos megemlíteni azt is, hogy 1995 óta a mi tanműhelyünkben kerül lebonyolításra a könyvkötők gyakorlati szakmunkásvizsgája.
A vállalkozás folyamatos és dinamikus fejlődését bizonyítja, hogy a kezdeti 18 m2-es műhely helyett jelenleg egy közel 400 m2-es telephelyen folytatjuk tevékenységünket. A nyereségből fokozatosan szereztük be gépeinket. 1990-ben a jogszabályok lehetővé tették, hogy magánvállalkozások is végezzenek nyomdaipari tevékenységet. Kezdetben csak egy nyomógéppel rendelkeztünk, majd a formakészítés és a könyvkötészet megfelelő fejlesztése mellett jelenleg négy nyomógéppel készítjük a különféle nyomdatermékeket. Azon kevés kisnyomdák közé tartozunk, ahol megtalálható mind a három nyomdai terület (formakészítés, nyomtatás, könyvkötészet). 1992-től bélyegzőkészítéssel is foglalkozunk.
Termékeink közül meghatározók a kisebb és nagyobb példányszámú könyvek, puha- és keménytáblás, ragasztókötött és cérnafűzött kivitelben egyaránt, de sok ügyviteli nyomtatványt is készítünk. Képzett könyvkötőink révén jelentős árbevételünk származik a dél-dunántúli (somogyi, tolnai, baranyai) kisnyomdák részére végzett könyvkötészeti bérmunkákból, valamint díszdobozok készítéséből és régi könyvek javításából. Egyre jelentősebb a könyvkiadásból származó bevételünk is.
A GMK 2000-ben alakult át korlátolt felelősségű társasággá és a Kódex nevet megtartva Kódex Nyomda Kft. néven folytatja tevékenységét.